Världens mest ikoniska låtar

Världens mest ikoniska låtar Image

Världens mest ikoniska låtar

Det finns vissa låtar som både förändrar och representerar hela generationer och det handlar alltid om melodier som står ut på ett sätt eller ett annat. Man kan jämföra det med ett stort genombrott inom vetenskapen, där en endaste tankegång eller teori plötsligt revolutionerar framstegen. Detsamma gäller musik och enligt forskaren doktor Mick Grierson vid Londons universitet så finns det låtar som för alltid kommer att stå för en viss tidsperiod och som lämnat ett bestående intryck hos sina lyssnare.

Enligt Grierson, som kommit fram till resultaten genom att använda en programvara där tonarter och BPM (slag i minuten) analyseras, är de mest ikoniska låtarna genom tiderna bland annat Queens Bohemian Rhapsody, vars körer, symfoniska uppbyggnad och ständiga takt och harmonibyte var totalt banbrytande för sin tid. Det var ju inte frågan om en musikal eller rock-opera, utan en låt skriven och framförd av ett rockband vars medlemmar valde att tänja alla gränser.

Andra låtar som kan anses vara bland de mest ikoniska är Michael Jacksons Billie Jean och John Lennons Imagine, liksom One av U2 som alla skridit över gränserna för att ”bara” vara populära hitlåtar. Om det är något som alla dessa exempel har gemensamt så är det deras oförutsägbarthet, annorlunda ljud och stora variation in instrument, rytm och ackord.

Så vilken låt är den absoluta ettan enligt den brittiske forskaren? Det är ingen mindre än Smells Like Teen Spirit av Nirvana, och även här är det frågan om en låt med starka vändningar och ackord. Lite ironiskt, då gruppens frontman Kurt Cobain, själv tyckte att låten var usel och vägrade att framföra den live.

FÖRFATTARE | emilia Comments | Kommentarer inaktiverade för Världens mest ikoniska låtar DATUM | maj 26, 2018

Kategorier och taggar