När filmkonsten var ung förknippades film med ett piano som var ostämt och helt enkelt var soundtracket till den filmen man såg. Sedan dess har det hänt mycket och filmmusik anses vara en konstform nu för tiden, då de bästa kompositörerna kan åka iväg på världsturnéer för utsålda arenor.
I början i filmens begynnelse i slutet av 1800-talet var det stumfilm som visades på biograferna.
Stumfilm innebar att man inte kunde höra vad skådespelarna sa, utan det kom upp en skylt i filmen med replikerna. Den enda publiken hörde var att filmen blev ackompanjerad av musik och som bröt tystnaden, när bilderna flimrade förbi på den vita duken.
På de små biograferna var det vanligtvis en pianist som spelade, men det kunde också förekomma att det var en trio som spelade under tiden som filmen visades. På biograferna i de större städerna kunde det vara ett storband som spelade och ibland kunde till och med vara en symfoniorkester som ackompanjerade filmen. Till syvende och sist så förknippar de flesta människor stumfilmer med ett ostämda pianot.
Musiken som spelades till stumfilmerna var både kända och mindre kända musikstycken som passade till handlingen och stämningen i filmen. Det kunde spelas musik av Mozart, Bach och Brahms, men så småningom började även folkmelodierna hitta sin plats på biograferna. Kapellmästaren eller en arrangör, såg till att pussla ihop musiken så att den skulle passa filmens handling. Hittades ingen passande musik, kunde kapellmästaren själv komponera en sin egen filmmusik.
Runt år 1915 började de olika filmbolagen skicka med lämplig och passande musik till sina filmer, samt noter följde med filmrullarna. Det gjorde att bolagen som lanserade filmerna kunde ha en bättre kontroll över hela filmens artistiska inverkan. Filmbolagen från Europa började med att beställa specialskriven musik av kända kompositörer. Det går inte att jämföra med idag när man kan beställa mångt och mycket via shopello.se eller liknande sajter på nätet, vilket är smidigt och enkelt. Att skriva musik till en tvåtimmarsfilm, var lika krävande som att skriva musik till en opera för dessa kompositörer.
Vid 1920-talets mitt började också de amerikanska filmskaparna beställa specialskriven musik till sina stumfilmer. Charlie Chaplin var en av de första som använde sig av specialskriven filmmusik till sina filmer, dessutom skickades det med noter till filmen när de distribuerades. Nu började hitlåtarna göra sitt intåg i hemmen då de bärbara grammofonen lanserades och det gick att köpa skivor med filmmusiken. Samtidigt i denna era började det också att sändas radio och det gjorde att musikbranschen föddes.
Ljudfilmen fick sitt genombrott år 1929 och det gjorde att hitlåtar hittade sin väg in i filmens värld. Filmbolagen till och med skapade sina egna musikavdelningar, där människor kunde köpa skivor med de senaste hitsen. I och med ljudfilm intåg på biograferna, skapades ett stort behov av musik och kompositörer fick mycket att göra, då de anlitades av filmbolagen. På den vägen är det och numera kan ingen tänka sig att se en film som inte har en medryckande filmmusik!
Kategorier och taggar
In Musikrekord