John Williams

John Williams Image

John Williams

Filmmusik blir ibland lika känd som den film den komponerats för, och det finns vissa stycken eller låtar som blivit ikoniska och som för alltid kommer att leva kvar. Ta till exempel det två-tonade och nästan banala temat till Hajen; det finns människor som aldrig har sett filmen men som ändå hummar den då de skall skrämma kompisarna i poolen. Eller de ilande stråkarna i den berömda duschscenen i Psycho. Vem skrattar inte åt referensen under en sommarnatt under en klar stjärnhimmel och någon plötsligt visslar motivet till Arkiv X? Vare sig man gillar en film eller inte, eller ens har sett den, så finns det med andra ord klassiska teman som etsat sig in i människors sinnen och minnen och som aldrig kommer att förknippas med både vita duken och särskilda situationer.

Den amerikanske kompositören John Williams namn har blivit så gott som synonymt med filmmusik och det finns knappas en filmfantast i hela världen som inte hört hans alster. Hans extremt framgångsrika harmonier till lika framgångsrika filmer har ljudit i våra öron i sex årtionden nu och för att bara nämna några få exempel är Stjärnornas Krig, Indiana Jones, Stålmannen, E.T. och Jurassic Park bland de mest kända symfoniska melodier som lätt fastnar och som publiken går och nynnar på långt efter att filmen tagit slut.

<p>Williams stil när det kommer till själva huvudtemat till varje film är ofta lätt att känna igen och ibland är det lätt att blanda i hop dem. Prova till exempel att sjunga temat till de ovanstående filmerna och du kommer snart att börja fundera på vilket tema som går till vilken film. Det gör dock ingenting för de passar alla till sina verk, och bara de första tonerna i en John Williams melodi utlovar äventyr och påkostade alster. Det är inte för inte som Steven Spielberg har anlitat Williams om och om igen!

Idag är Williams nästan 90 år gammal och har under sina långa karriär vunnit massor med priser och utmärkelser. Han har till exempel nominerats till Oscar hela 51 gånger och kammat hem guldtsatyetten fem gånger liksom vunnit priser vid galor som Golden Globe, Emmy och Grammy. Hans kärlek till musiken i kombination med en extrem arbetsvilja har gjort honom till en av de mest produktiva filmkompositörerna av alla tider men nu känner han själv att det börjar bli dags att lägga ifrån sig pennan. Enligt egen utsago så blir den senaste Star Wars filmen Episod IX den sista som han gör musiken till. Sedan får det vara nog.

För den som skulle vilja utforska mer av Williams verk så har han även komponerat ett stort antal klassiska verk, bland annat konserter och symfonier, liksom ett flertal hyllningssånger och hymner i olika samband.

FÖRFATTARE | emilia Comments | Kommentarer inaktiverade för John Williams DATUM | juli 2, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite