Bruce Springsteen och sverige

Bruce Springsteen och sverige Image

Bruce Springsteen och sverige

Bruce Springsteen fortsätter att beröra människor över hela världen och är för tillfället aktuell med succén Sprinsgteen on Broway som just nu kan streamas på Netflix och som fått glada hurrarop av såväl kritiker som av tittare. Även om Bruce Springsteen förmodligen är störst i sin hemstad New Jersey så finns det en liten avkrok i norra Europa som förmodligen är med och konkurrerar om kärleken. Kärlekshistorien mellan Bruce Springsteen och Sverige går långt tillbaka. Redan under den första stora turnén 1975 så besökte han Sverige och sedan dess har han återkommit vid ett flertal tillfällen och alltid sålt slut, och nästan jämt varit tvungen att sätta in extrakonserter.

Rocka sönder arenan

Kulmen på kärleken mellan Bruce Springsteen och den svenska publiken nåddes förmodligen år 1985 när han så att säga rockade sönder Ullevi, vilket han gärna återberättar på sina bejublade svenska konserter. Händelsen utspelade sig under turnén efter att han släppt en av sina mest hyllade skivor Born in the USA. Det var dock inte under denna klassiker som olyckan var framme. Istället var det under extranumret när Springsteen tillsammans med sitt band E-streetband spelade en cover på Beatles klassiska låt Twist & shout, som

gamla Ullevis betongfundament helt enkelt sprack av publikens hoppande. Detta resulterade förutom i att gamla Ullevi stängdes för konserter under en tid, också till att bandet mellan Sverige och Springsteen kröntes med en legendarisk och mytomspunnen konsert som få andra länder, städer och arenor kan skryta med.

Sedan dess har Springsteen kommit tillbaka gång på gång med nya succéer, främst till Ullevi men också till andra arenor i Sverige, och han är alltid lika välkommen. Både mes sitt gamla band E-street band, men också med sitt amerikanska folkmusikband Pete Seeger Session som gjorde stor succé när de tolkade gamla Pete Seegerlåtar.

Sossarnas favorit

Solidaritetsbudskapet i såväl Springsteens egna låtar som i de Pete Seegerlåtar han valt att tolka går inte att ta miste på. Och ingen svensk socialdemokrat med självaktning kan säga ett ont ord om Bruce Springsteen. Håkan Juholt nämnde Springsteen som en av sina absoluta favoriter och Mona Sahlin skapade stora rubriker när hon

valde bort nobelfesten till förmån för ett privat möte med bossen. Något som både kritiserades och hyllades och som hon enligt egen utsago aldrig ångrat.

Möter ständigt en ny publik

Kärleken mellan Springsteen och Sverige är starkare än någonsin och ny publik strömmar ständigt till. Varje gång han är på Ullevi så återfinns såväl äldre personer i Jeans och T-shirt som en yngre publik i märkeskläder från kidsbrandstore.se. Ingen är för gammal eller för ung för att delta i denna eviga kärleksaffär mellan bossen och det land där han rockade sönder en hel arena.

FÖRFATTARE | emilia Comments | Kommentarer inaktiverade för Bruce Springsteen och sverige DATUM | februari 1, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite