Kompositören Charlie Chaplin

Kompositören Charlie Chaplin Image

Kompositören Charlie Chaplin

En av 1900-talets mest innovativa och framgångsrika filmregissörer och skådespelare var engelsmannen Charlie Chaplin som trots sin fattiga uppväxt i London lyckades bli ett världsnamn med sin stora komiska talang. Vad många dock inte känner till om denna begåvade underhållare var att han dessutom var kompositör och som sådan låg bakom många av de berömda stycken som man hör i hans filmer.

När Chaplin skapade sin karaktär The Tramp var han orolig för hur denne skulle gå hem hos publiken. Skulle han ge denne en röst och i så fall, hur skulle han låta. Istället valde han att behålla stumfilmsgreppet och i stället skriva musik som skulle ackompanjera och understryka olika situationer i filmerna som dramatik, oro, skoj och romantik.

Chaplin samarbetade ofta med både nya och etablerade kompositörer och då han själv spelade ett antal instrument sedan barndomen kunde han lätt framför sina egna teman. Bland de kändaste styckena är låten ”Smile” från filmen Moderna tider, vilken han också skrev filmmusiken till. Chaplin låg även bakom stora succéer som Guldruschen och Stadsljus och idag har flera av hans alster uppdaterats för symfoniorkestrar som framför dem under konserter.

FÖRFATTARE | emilia Comments | Kommentarer inaktiverade för Kompositören Charlie Chaplin DATUM | januari 2, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite