Dario Marianelli och Joe Wright

Dario Marianelli och Joe Wright Image

Dario Marianelli och Joe Wright

Dario Marianelli är en italiensk kompositör född i Pisa den 21 juni 1963. Han inledde sin karriär inom filmmusik med filmen Ailsa (1994) och har sedan arbetat sig framåt och blivit en av våra mest uppskattade och talangfulla filmkompositör. Det var i mötet och samarbetet med den nästan 10 år yngre regissören Joe Wright som hans karriär tog fart och gav honom hans nuvarande stjärnstatus.

Dario Marianelli och Joe Wright – ett radarpar

Utöver sitt arbete med andra regissörer så är det med Joe Wright vi helst förknippar honom. Under deras fem samarbeten så har tre av filmerna genererat Oscarsnomineringar för bästa filmmusik. De tre filmerna var Stolthet och fördom (2005), Atonement (2007) och Anna Karenina (2012). Det mest intressanta med detta är att det även är de enda tre nomineringarna Marianelli fått.

Sitt genombrott fick han i kollabration med Wright i filmen Stolthet och fördom och även om Oscarsnomineringen inte genererade i vinst den gången så var det med filmen Atonement två år senare som han vann. Det verkar onekligen som Marianelli och Wright är ett radarpar när det kommer till filmskapande och att de delar vision när det kommer till det kreativa. Marianelli säger i en intervju att Wright är den enda som ber honom skapa filmmusiken innan inspelningen av filmen ens börjat! Det tyder på en ömsesidig förståelse och ett förtroende för varandras kreativa perspektiv och talang.

Utöver den prestigefyllda Oscarsvinsten och de övriga två nomineringarna så har de två vunnit en drös av andra priser som Bafta och Goya award.

De fem filmerna

Hittills har de två samarbetat med fem filmer. Dessa är Stolthet och fördom (2005), Atonement (2007), The Soloist (2009), The Darkest hour (2012) och Anna Karenina (2011). Samtliga filmer har fått god kritik och samtliga filmer är baserade på verkliga historier eller litteratur.

 

Om du vill lyssna på Dario Marianellis ljuvliga musik så kan du besöka Nordicbox.se för för att skaffa excellenta hörlurar eller högtalare för ändamålet. Kom in i stämningen när Mr. Darcy och Elizabeth från Stolthet och fördom finner varandra tillslut i filmatiseringen av Jane Austens kända verk, eller låtsas att det är du som besitter Nathaniel Ayres violinbegåvning i crescendot av filmen baserad på hans liv, The Soloist. Det är inte av en slump som Marianellis musik blivit så uppskattad, men man ska inte ringakta Wrights betydelse – då det oftast är dessa två i kombination som får folks hjärtan på fall.

Starka berättelser, dramatiserade återberättelser och hjärtslitande kärlekshistorier – det bjuder detta radarpar på. Det är bara att hoppas på att de inte går skilda vägar inom snar framtid och att de fortsätter skapa fantastiska verk sida vid sida. Men oavsett vad som sker i framtiden så är en sak säker: Det har försätt oss med fem fantastiska filmer som inte lämnar någon oberörd.

FÖRFATTARE | emilia Comments | Kommentarer inaktiverade för Dario Marianelli och Joe Wright DATUM | augusti 28, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite