Musikens många rekord

Musikens många rekord Image

Musikens många rekord

Tycker man att det är kul att läsa om rekord så finns det alla möjliga och nästintill omöjliga bedrifter att ta del av i Guiness Rekordbok där man ständigt håller koll på det största, det minsta, det längsta och det rikaste. Det finns människor som i princip lever för att bryta världsrekord och det finns andra som bara råkar göra det, och om man gillar musik kan man hitta lite av varje. Här kommer några exempel på rekord som har med musik att göra som både är intressanta och ibland lite småtokiga.

Längsta musikvideon

Kungen av pop, Michael Jackson, höll länge rekordet med videon till Ghost år 1997. Den varade i över 39 minuter och kan egentligen kallas för en kortfilm som Jackson skrev tillsammans med skräckkungen Stephen King. Filmen är en mini-skräckis och innehåller dansrutiner och låtar från Jacksons olika skivor. Men nu har alltså rekordet brutits, och det med råge.

Den amerikanske artisten Pharell Williams har släppt en 24 timmar lång musikvideo till sin hitlåt Happy, där man får se en massa olika människor dansa till musiken. Detta är mycket mer av en typisk video då det handlar om en låt som spelas på en så kallad loop, dvs om och om igen från början till slut. Jackson fans protesterar då det är frågan om just en låt som bara spelas på repeat men enlig Guiness rekordbok är det nu Wiliiams som håller rekordet.

Bäst säljande singel med instrumental musik

År 1977 kom den extremt populära filmen Stjärnornas krig ut med det välkända soundtracket av John Williams. Huvudtemat gjordes samma år till en discoversion av musikproducenten Meco som såldes i över två miljoner exemplar. En an anledningarna till att den sålde så väl var inte bara att folk ville dansa till den utan att Star Wars snabbt fick en nästan fanatiskt beundrarskara som alla vill äga allt som någonsin haft med filmen att göra.

Första guldskivan

Idag delas guld- och platinaskivor ut till höger och vänster men den allra första gick till den berömda amerikanske storbandjazzmusikern Glenn Miller år 1942. Låten man gjort så enorm succé med hette Chattanooga Choo Choo.

Flest musikvideo-ettor i USA

Den artist som legat etta med sina musikvideos i USA är ingen mindre än Madonna. Hon slog detta år 2010 med sin Sticky & Sweet Tour då hon fick sin nione list etta.

Mest sedda musikvideo online

År 2017 slogs världsrekordet i flest tittare av Luis Fonsis och Daddy Yankees som med sin video till Despacito uppnådde tre miljarder!

FÖRFATTARE | emilia Comments | Kommentarer inaktiverade för Musikens många rekord DATUM | oktober 16, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite