Vem är Ron Sexsmith!

Vem är Ron Sexsmith! Image

Vem är Ron Sexsmith!

Ron Sexsmith

Långt ifrån alla har hört talas om Ron Sexsmith, i synnerhet i Sverige. Han är född 1964 och kommer från Kanada, närmare bestämt Saint Catharines, Ontario. Han har ett eget sound med en lågmäld ton och fokus på enkla melodier med fina texter. Genom åren har han släppt hela femton skivor.

Att du nu hittat denna text är verkligen att gratulera, att upptäcka Ron, det är som att hitta en bra [Åhlens rabattkod] som man kan utnyttja till max, som kommer berika ditt liv på så många nivåer.

Hans gärning

Första gången du kunde höra Ron Sexsmith spela live, var på Lions Tavern i Saint Cathrines. Han kunde spela nästan vad som helst och var som en jukebox. Allteftersom tiden gick så smög han in sin egna originallåtar och knepiga låtar som inte alltid föll i den goda jorden.

Han började sin musikskrivare-bana år 1985, bara något år senare flyttade han med sin familj till Toronto. Där och då spelade han in och släppte ett kassettband. Under denna tiden jobbade Ron som kurir och genom sitt arbete blev han god vän med Bob Wiseman som var med att producera och arrangera nästa album. Men Wiseman var en upptagen man så arbetet med den nya skivan tog tid. Efter att blivit nekade av några musikbolag släpptes den av dom själva 1991. Albumet var så bra och låten ”Speaking to an angel” fick sådan publicitet att Ron fick ett skivkontrakt och släppte senare skivan ”Ron Sexsmith”.

Mellan åren 1997 till 2001 gjordes och släpptes tre album, sen kom Cobblestone Runway året därpå. Nästa skiva hette ”Retriever” och är av det popigare slaget. Första maj 2001 så uppträdde Ron med låten i ”Just my heart talkin” i BBC, han började nå ut till en större publik på radio, i synnerhet i sitt hemland.

Samarbeten och annat

2004 spelade Ron Sexsmith in sången ”Fallen” på K.D. Langs skiva. Dessutom så skrev Ron låten ”Hard Bargain” som är med på Emmylou Harris skiva. Han har samarbetat med sångaren i Coldplay, i underbara låten ”Gold in them Hills.

Love Shines

Filmen som heter Love Shines handlar om Ron Sexsmith, den hade filmpremiär 2010 och regisserades av Doug Arrowsmith.

Författaren Ron Sexsmith

2017 i september så släpptes Ron Sexmiths första bok, som heter ”Deer Life”. Den beskrivs av Ron själv som en saga för vuxna. Detta är den första och hitintills enda boken.

Låtskatten

Några låtar har redan nämnts innan och ska inte glömmas i detta sammanhang, för ”Speaking to an angel”, ”Just my heart talkin” och ”Gold in them hills” är verkligen låtar som är värda att upptäcka och återupptäcka.

Personligen gillar jag låtarna ”Beautiful view” och ”One grey morning” oerhört mycket som finns på skivan Whereabouts. Ytterligare låtar som är riktigt trevliga att lyssna på är ”Secret Heart”, ”There’s a Rhythm” från första skivan ”Ron Sexsmith”.

FÖRFATTARE | emilia Comments | Kommentarer inaktiverade för Vem är Ron Sexsmith! DATUM | november 7, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite